Når man trener blir man sliten fordi kroppen belastes. For at kroppen skal komme seg igjen må man hvile. Dette kalles restitusjon. Restitusjon er den eneste måten man kan klargjøre kroppen for en ny belastning uten at man svekker kroppens ytelsesevne. Når man trener vil kroppen ofte bli litt sterkere etter suksessfylt restitusjon.

Trener man hardt over lengre tid vil kroppen øke sine inflammatoriske responser og ha ganske høyt oksidativt stress. Dette er typisk for aerobiske idretter som langrenn, skiskyting, løping, etc. Anaerob trening, høyintensitetstrening, resulterer i dehydrering, muskelskader, og oppbygging av melkesyre. Her er sprint, og alle de andre idrettene nevnt ovenfor ved høy nok belastning.

Når inflammatoriske responser skjer mot muskelcellene skaper det lengre restitusjonstid enn om det ikke hadde skjedd. Omega 3 har veldig gode egenskaper mot å hindre inflammatoriske egenskaper, som igjen vil si at tar man Omega 3 så kan man minske behovet for restitusjon. Det viktige med Omega 3 i mat og drikke er at det kan fremme prestasjonene fordi man minsker restitusjonstiden. I de fleste idretter er tiden man bruker på restitusjon det aller viktigste fordi man yter dårligere mens man restituerer og fordi man bruker lengre tid på å restituere seg fra et nivå lavere enn der man vanligvis lander etter for eksempel en fotballkamp.

Det er derfor viktig å vite hvor lang tid man bruker på å restituere seg slik at man vet når man kan være klar til å yte 100 %. Slik kunnskap er ekstremt viktig for lagidretter hvor man kan bruke andre utøvere enn den utøveren som kanskje er første valget når man er restituert, men bare et tredjevalg når utøveren ikke er restituert. Dette ser man ofte i fotball, hvor travle spilleprogram går at trenerne vil gi spillere som spiller oftere fri av og til fra kamper for å restituere.